Smetvrees overwinnen

Smetvrees duikt regelmatig op in de media. Angst om besmet te raken of een ander te besmetten is bij smetvrees aan de orde van de dag. De aandoening wordt regelmatig wasdrang genoemd. Wanneer iemand smetvrees heeft zal diegene zichzelf vaak en grondig wassen.

De ene patient zal bang zijn om besmet te raken. De andere patient heeft juist angst om de ander te besmetten. Met het veelvuldig wassen van zichzelf en zijn of haar spullen denkt de patient besmetting tegen te gaan. Vanzelfsprekend is de angst overdreven. Maar voor de patient zijn de dwanghandelingen van levensbelang. De angst zal zorgen voor allerlei gedragingen die "anders" zijn. Iemand met smetvrees kan geloven dat hij of zij doodgaat door andermans bestek te gebruiken. De kans dat dit gebeurt is volgens de patient zeer groot, terwijl deze in werkelijkheid juist klein is.

Exposure en responspreventie is doorgaans de aangewezen behandeling voor smetvrees. Bij exposure en responspreventie moeten de situaties die voor de patient lastig zijn, worden ondergaan. Daarbij mogen geen dwanghandelingen worden uitgevoerd. Dus gebruiken dat bestek van de ander. Een dag niet douchen. Hopelijk leert de patient zo inzien dat de dwanghandelingen helemaal niet nodig zijn.

Bij exposure en responspreventie worden de moeilijke situaties in een angsthierarchie opgenomen. Als eerst wordt de minst lastige situatie ondergaan. De meest moeilijke situatie wordt bewaard voor het eind. Zo leert de patient de dwanghandelingen af.

De artsen kunnen bij smetvrees ook medicijnen voorschrijven. Wanneer men met exposure en responspreventie geen of onvoldoende vooruitgang boekt, kunnen medicijnen hier verandering in brengen. Klachten kunnen na het stoppen met medicijnen echter wel terugkeren.
Free Web Hosting